T-PAM d.o.o. I.L.Ribara 57, Ruski Krstur 25233, Serbia
 Telefon 025 703 231  Fax 025 704 205  E-Mail malacko@ptt.rs

Watermark meter - izmerite vlažnost zemljišta

Watermarkmeter

 

MERENJE VLAŽNOSTI ZEMLJIŠTA - UPUTSTVO ZA INSTALACIJU I RUKOVANJE

Watermark uputstvo

Zemljište se ponaša kao rezervoar u kojem se skladišti voda između dva navodnjavanja ili dve kiše, da bi ta voda bila dostupna biljci za njen zdrav razvoj. Smisao upotrebe senzora za merenje vode u zemljištu jeste preciznije znanje o tome koliko brzo se ta voda potrošila-iscrpila sa različitih oblasti vašeg zemljišta, tako da moћete bolje rasporediti navodnjavanje i precizno saznati efekat svakog padanja kiše. Očitavanjem senzora 2-3 puta između dva navodnjavanja ćete dobiti preciznu i tačnu sliku ovog procesa kroz vreme i time ćete razviti obrazac-šemu pravilnog navodnjavanja, onog koje je u skladu sa "potrebama" vaše biljke za vodom. Ovim eliminišete "nagađanja" što moћe prouzrokovati značajne uštede vode, manje troškove za pumpe i eliminisati razvodnjavanje azota zbog prekomernog navodnjavanja.

logo irrometer

P.O. Box 2424, Riverside, CA 92516. 
Tel: 951/689-1701 Fax: 951/689-3706
WWW.IRROMETER.COM
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

ZA SVE KULTURE ZA SVE METODE NAVODNJAVANJA

U INDUSTRIJI NAVODNJAVANJA OD 1951. GODINE

Ovlašćeni distributer :
logo tpamT-Pam d.o.o.
I.L.Ribara 57, Ruski Krstur 25233
Serbia
Tel: 025/703-231 Fax: 025/704-205
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
 
 

Odabir mesta za senzor

Cesto je potrebno postaviti više od jednog senzora na jednu lokaciju, na razlicite dubine. Na primer, jedan senzor u gornjem delu efektivnog korenovog sistema biljke, a drugi senzor dublje u zonu korenovog sistema. Mi ovo nazivamo "senzorska stanica", i ona može dati bolji prikaz korišcenja vode od strane biljke.

Postavljanje

Navodnjavanje brazdama ili potapanjem : Stavite senzorsku stanicu na oko 2/3 od toka brazde, ispred kraja i pozadinske vode. Ovo je oblast gde je najcešce najmanje vode. Kod drveca-voca, stavite senzore na jugozapadnu stranu drveta (na severnoj hemisferi) pošto ova strana dobija najviše toplog popodnevnog sunca

Navodnjavanje rasprskivacima: Iako je kod rasprskivaca ujednacenost distribucije vode veca od brazdi, može biti bitnih razlika u kapacitetu zadržane vode usled razlicitih tipova zemljišta i površina zemlje. Ova mesta sa jasnom varijacijom su dobre lokacije za senzorske stanice. Kod drveca-voca, stavite senzore na kapajucu liniju kupole, obezbedujuci da ih ne naruši rasprskivanje. Kod povrca i slicnog, stavite senzore tacno u redove biljaka.

Navodnjavanje "Center Pivot" (centralna obrtna tacka): Stavite senzore na 4-5 lokacija duž obrtne tacke (izmedu vrhova-"kula"), napred od "startne" tacke. Dodatne lokacije na "bitnim mestima" ili mestima dobre produktivnosti na zemljištu mogu pomoci u boljem celovitom razumevanju situacije na njivi. Koristite dovoljno "senzorskih stanica", preporucljivo jednu na svakih 10-15 jutara zemlje.

Kap po kap ili mikro navodnjavanje: Senzori se moraju postaviti na mokru oblast. Kod kap po kap emitora, ovo je otprilike 12''-18'' od emitora. Kod mikro-rasprskivaca, najbolje je oko 24''-36''. Dovoljno cesto proveravajte da biste stekli pravu celovitu sliku cele površine ili "bloka" koji navodnjavate i uzmite u obzir eventualne varijacije tipa zemljišta. Imajte u vidu da se laka zemljišta brže isuše od težih.

Dubina

Ovo zavisi od dubine korenovog sistema vaše biljke, ali i tip i tekstura zemljišta mogu uticati. Sa povrtarskim kulturama manjih korena, jedna dubina može biti adekvatna (korenov sistem manji od 12''). Kod dubljih korenovih sistema (manjih žitarica, vinove loze i drvece), trebalo bi meriti vlažnost na najmanje dve dubine. Sa dubokim zemljištama sa dobrim odvodom vode, razvijace se i jaci i dublji korenovi. Kod grubih, plitkih zemljišta, koren može biti manji. Uopšte govoreci, senzori treba da budu tamo gde je efikasna-delotvorna zona korenovog sistema biljke. Detaljniji saveti oko pravilnih dubina za specificnu kulturu se mogu nabaviti preko nas kao i vašeg lokalnog distibutera.

Napomena

Naša preporuka za sve koji koriste senzore prvi put je da koriste adekvatan broj "stanica" na manjoj oblasti za pocetak da bi dobili tacnu preciznu sliku. Onda ih ocitavajte redovno tokom sezone da biste naucili obrasce-šeme koje se normalno razvijaju.

Umocite senzore u vodu za navodnjavanje tokom noci. Uvek "posadite" mokar senzor. Ukoliko vam to vreme dozvoljava, navlažite senzor 30 minuta ujutru i pustite da se osuši do veceri, onda opet vlažite 30 minute, pustite da se osuši tokom noci, navlažite ponovo 30 minuta sledece jutro i ponovo pustite da se osuši do veceri. Umocite u vodu tokom sledece noci i instalirajte MOKROG. Ovo ce poboljšati reakciju senzora u nekoliko prvih navodnjavanja.

Napravite rupu za spuštanje senzora na željenoj dubini sa aparatom za instalaciju Irrometer-a ili štapom od 7/8''. Napunite rupu vodom i gurnite senzor dole u rupu, i ostavite kraj (žice) napolju. Klasicna 315 PVC cev ce se lako spojiti sa vrhom senzora i možete je koristiti da gurnete senzor. Veoma je važno da senzor ima tesnu vezu sa zemljištem, da bude tesno unutra. PVC cev može biti zavarena uz vrh senzora. Ako nema PVC cevi, onda zakopajte rupu tako da je senzor ukopan (vid. Sliku 1). žice od senzora se mogu lako staviti na kolac radi lakšeg pristupa. Ako su postavljene na PVC cev, onda sabijte zemlju oko površine tako da se potpuno zapuši rupa (vid. Sliku 2): PVC cev služi kao cevovod za žice. Obavezno zatvorite ili prelepite vrh cevi tako da površinska voda ne ulazi u cev i u senzor, i time daje pogrešna ocitavanja.

Za veoma gruba ili šljunkovita zemljišta, možda ce biti potrebna veca rupa (1''- 1-1/4'') da bi se sprecila abrazija-oštecenja na membrani senzora. U ovom slucaju izbušite rupu i dodajte blatnjavu zemlju okolo da se popuni. Ovim ce se obezbediti da senzor bude tesno u zemlji, što je kljucno.

Drugi metod instalacije senzora na ovako teška zemljišta jeste instalaciona mašina (vid. Sliku 3). ovim se pravi veca rupa za gornji deo, ali tacna rupa kod senzora. Rupa se mora pažljivo dopuniti da bi se izbegli džepovi vazduha preko kojih se opet voda može slivati do senzora.

Ako sklanjate senzore, ocistite ih i osušite. Mogu stajati neograniceno na cistoj, suvoj lokaciji.

Dodavanje žice senzorima

Ukoliko je potrebna veca dužina žice, jednostavno spojte dodatnu žicu na postojecu. Taj spoj mora biti u potpunosti otporan na vodu. žica se može produžiti do 1000' sa #18 UF žicom. Izbegavajte dugacke žice u blizini strujnih kablova, pošto ta struja može uticati na Watermark merac. Ovo se može lako proveriti ocitavanjem senzora na oba kraja.

test clip image002

WATERMARK merač - 30 KTCD-NL

Povežite krajeve meraca sa žicama senzora sa aligatorskim štipaljkama, tako da se uverite da se ne dodiruju dva kraja.
Kliknite READ da ukljucite merac , i videcete "- -" na displeju. Merac ce ostati "budan" 5 sekundi (da bi merac ostao ukljucen 60 sekundi, kliknite TEMP pre nego što se "- -" ugasi).
Kliknite READ ponovo dok je "- -" na displeju. Vlažnost zemljišta ce se odmah pojaviti na displeju i ostati tu 60 sekundi, da ga pribeležite. Merac ce se onda sam iskljuciti.

Kada ocitavate, treba uneti temperaturu zemljišta kao što je jutarnja temperatura. Ovim se kompenzuju sezonske varijacije u temperaturi zemljišta, koje mogu varirati od 60ak u prolece do 80ak u leto. Varijacija temperature zemljišta može uticati na ocitavanja za 1% po jednom stepenu Faranhajta, tako da unos temperaturne kompenzacije može uticati na preciznost vaših ocitavanja.

Da proverite podešavanja za temperaturu kliknite TEMP. Pokazace se nameštena temperatura i skala (stepeni Farenhajta ili Celzijusa) ce se smenjivati na displeju. Da bi ste promenili temperaturnu skalu, stisnite i držite READ i onda stiskajte TEMP dok se željena skala (stepen °F ili °C) ne pojavi na displeju i onda pustite READ dugme.

Da promenite unesenu temperatur, stisnite i držite TEMP i onda kliknite READ da promenite dotadašnju temperaturu. Ona ce poceti da raste dok se željena temperatura ne pojavi. Puna skala jeste 41 stepeni °F (5 stepeni °C) do 105 stepeni °F (40 stepeni °C). Kada temperatura ode do 105 °F, vratice se na 41 °F i poceti da raste opet. Možete obrnuti i pravac tog rasta kada god želite puštajuci READ dugme i ponovo ga stisnuti (sve dok držite TEMP).

Podešena temperatura ce ostati takva dok je vi ne promenite. Merac je u pocetku namešten na 75 stepeni Farenhajta.

Ovaj merac ima ugradenu test-funkciju. Da biste proverili preciznost meracam sa temperaturom nameštenom na 75 °F (24 °C), stisnite i držite READ i TEST istovremeno. Ocitavanje izmedu 95 i 105 se mora pojaviti na displeju. Ovo znaci da merac pravilno radi. Tokom testa budite sigurni da žice nisu povezane sa senzorima.

Digitalni merac ima punu ugradenu skalu od 0 do 199 centibara.
Digitalni merac koristi elektroniku u cvrstom stanju i osetljiv je na ekstremnu toplotu. Ne stavljajte merac na vozacku tablu ni na bilo koju drugu veoma toplu površinu. Zamenite sa kvalitetnom 9V baterijom najmanje jednom godišnje. Merac ima indikator slabe baterije i baterija treba da se menja kada se "LO" ukaže na displeju.

Uređaji za beleženje podataka (data-loggers)

Irrometer takode nudi i Watermark Monitor, uredaj za beleženje i cuvanje podataka koji može automatski ocitavati do 8 senzora - Watermark merace vlage, senzore temperature zemljišta, Irrometer tenziometre modela RSU, i senzore od 4-20mA.

Snimljena ocitavanja se mogu "daunloudovati" (skinuti) sa Watermark Monitora preko kompjutera ili radio telemetrije. Kada se "skinu", ocitavanja se graficki prikažu na kompjuteru, dajuci živu sliku o promenama u vlazi zemljišta tokom vremena.

Posebnu pažnju treba obratiti kada se koriste Watermark meraci sa nekim uredajima za beleženje podataka drugih kompanija. Kontaktirajte fabriku da bismo vam rekli da li su kompatiblini jedni za drugo.

Otkrivanje grešaka - kvarova

Ponekad možete doci u situaciju da se cini da senzor ne radi dobro. Pratite sledece korake da odredite da li oprema dobro radi i da li treba izvršiti modifikacije.

1. Prvo proverite merac.

 • Da li baterija radi? Treba je menjati najmanje jednom godišnje, cešce ako se cešce koristi. Proverite da li su kontakti na bateriji cisti i dobro povezani.
 • Pokrenite proceduru testa na meracu, istestirajte ga (vidi ranije).
 • Ako je bilo oštecenja na žici, moguce je da nece ocitavati. Da biste ovo proverili, povežite žice jednu sa drugom i kliknite READ. Broj 0 bi trebao da se pojavi na displeju. Ako se pojavi, onda su žice u redu. Kablovi za zamenu su moguci kao rezervni deo.
 • LCD displej na meracu ima tri broja. Ako vidite samo poneki broj, LCD displej je možda u kvaru i treba ga vratiti na proveru ili popravku.

2. Zatim proverite senzor.

 • Kada se senzor potopi u vodu, ocitavanja bi trebala da budu od 0 do 5. Ako senzor prode ovaj test idite na korak B.
 • Pustite senzor da se osuši na vazduhu oko 30 do 48 sati. U zavisnosti od temperature, vlažnosti i vetra, trebalo bi da ocitavanja krenu od 0 do 150 i više ( LCD ce ocitavati 199 i kad je više od 199 cb).
 • Vratite senzor u vodu sa spojenim žicama na meracu. Ocitavanje bi trebalo da se vrati na izmedu 0 do 5 za 2 minuta. Ako senzor prode ove testove, onda je ispravan.

3. Onda proverite uslove na zemljištu.

 • Senzor nije tesno postavljen u zemljište. Ovo se cesto dogodi ako je napravljena velika rupa, a nije dobro dopunjeno zemljom. Ponovo instalirajte senzor, pažljivo popunjavajuci rupu.
 • Senzor se ne nalazi u aktivnom delu korenovog sistema, ili navodnjavanje ne dolazi do oblasti senzora. Ovo se može desiti ako je senzor na vrhu nekog kamena ili slicno što može ometati protok vode. Ponovna instalacija bi trebala rešiti problem.
 • Ako se zemljište osuši do tacke gde vidite ocitavanja veca od 80 centibara, kontakt izmedu senzora i zemlje se možda izgubio. Zemljište se pocinje skupljati. Ako navodnjavanje samo delimicno navlaži zemljište (iznad 40 centibara), nece u potpunosti navlažiti senzora i može nastaviti sa visokim ocitavanjima. Ovo se cesto desi na težim zemljištima tokom velikih zahteva za vodom i kada nema dovoljno navodnjavanja. Beleženje ocitavanja na tabelu može biti najbolja indikacija ovog tipa ponašanja.

Održavanje

Kljucni element u pravilnom merenju vlage zemljišta jeste onaj ko meri. Ako imate vremena da pravilno ocitavate senzore, to ce vam dati jasnu i snažnu sliku onoga šta se dešava sa vlažnošcu zemljišta dole u zoni korenovog sistema. Najcešce je dovoljno 2-3 ocitavanja izmedu navodnjavanja. Stavljanje ovih ocitavanja u tabelu za svaku senzorsku stanicu ce vam dati krive linije vlažnosti zemljišta što ce vam pokazati tacno koliko brzo ili sporo vaša voda otice iz zemlje.

Koristite sledeca ocitavanja kao osnovni obrazac:

 • 0 - 10 centibara = Zasiceno zemljište (kapacitet njive)
 • 10 - 30 centibara = Zemljište je adekvatno vlažno (osim grubih peskovitih zemljišta, koja ovde pocinju da gube vodu)
 • 30 - 60 centibara = Najcešci momenat kada treba navodnjavati (osim teških glinenih zemljišta)
 • 60 - 100 centibara = Najcešci momenat kada treba navodnjavati za teška glinena zemljišta
 • 100 - 200 centibara = Zemljište postaje opasno suvo ako se žele maksimalni prinosi. Nastavite sa oprezom!

Vaša situacija može biti jedinstvena zbog razlika od kulture do kulture, tipa zemljišta i klime. Verovatno je najvažnije ocitavanje ono koje je razlika od današnjeg i onog od pre 3-5 dana. To je zapravo ono koliko brzo se ocitavanje penje gore. Ako se uvecalo za mali broj, to znaci da se zemljište sporo isušuje. A veliki skok bi znacio da zemljište brzo gubi vodu. Ovo vam govori KADA da navodnjavate (videti tabelu na sledecoj strani)

Koristeci senzore na dve ili više dubina u zoni korenovog sistema, možete nauciti i KOLIKO da navodnjavate. Ako plici senzor pokazuje jako uvecana ocitavanja, ali duboki pokazuje adekvatnu vlagu, onda treba samo kratko navodnjavati da bi se dopunila zona korenovog sistema pri površini. Ako i duboki senzor pokaže suve uslove, onda treba više navodnjavati da bi se potpuno navodnjavala cela zona korenovog sistema. Ocitavanja koja dobijete nakon padanja kiše ce vam pokazati koji je zapravo pravi efekat te kiše na vaše zemljište.

Vaše licno iskustvo i održavanje ce vas brzo usmeriti u pravom smeru. Praktikovacete " navodnjavanje prema potrebi " sa ocekivanim pozitivnim rezultatima koji dodu posle svakog programa dobrog održavanja!

isporuka

Robu šaljemo brzom poštom na Vašu kućnu adresu.